Vår omgivning 2022-04-06T15:21:39+00:00

Hällevik

Hälleviks Camping ligger i fiskebyn Hällevik. Den gamla bykärnan med traditionell trähusbebyggelse ligger norr om fiskehamnen tät intill stranden där en lång rad kåsar har bevarats. I Hällevik finns en fritidshamn, fiskeindustri, rökerier, restauranger, mataffär, flertalet konstgallerier och fiskemuseum. Här finns långgrunda sandstränder och tempererade utomhusbassänger.

Nogersund

Öster om Hällevik ligger Nogersund, en av Sveriges största fiskehamnar. Nogersund har använts som fiskeläge sedan i början av 1700-talet och delar av 1800-talets fiskeläge finns kvar. Här finns även en restaurang i anslutning till färjan som avgår mot Hanö.

Hanö

Hanö är ett mycket populärt utflyktsmål med ca 30 000 årliga besökare. Hit kommer du med färja från fiskeläget Nogersund. Den första fyren på Hanö uppfördes 1869 och ersattes av den nuvarande 35 år senare. Det är fyren som enligt sägnen orsakade en drakes död. Varje natt flög en drake mellan Hanö och Tärnö utanför Karlshamn. Den natt som Hanö fyr tändes för första gången slog draken i berget vid Fyrhallarna. Där finns bevis för berättelsen i form av ”Drakmärket”. På Hanö bor idag runt 30 personer permanent. I norr växer gräs på moränmarken, i söder tar svårgenomtränglig buskskog över. På östra sidan finns fantasieggande strandpartier med jätteblock, grottor och djupa gångar. Bönsäcken är en märklig stenrevel på öns norra sida som består av miljontals ovala stenar. Den ligger inte stilla utan rör på sig allteftersom vågorna flyttar runt den. Sedan 1956 finns hjortar utplanterade på ön. Badmöjligheter finns exempelvis vid Bönsäcken och på de flata hällarna vid norra och södra Vindhalla. Ön har en stor hamn, en mataffär, en restaurang och ett vandrarhem.

Hörvik

I skydd av Listershuvud ligger Hörvik med ett stort antal yrkesfiskare. Här finns en fiskeindustri, ett rökeri och dessutom ligger en mysig krog i hamnen.

Listerlandet

Hällevik är en av flera pittoreska fiskebyar på halvön Listerlandet. Listerlandet ligger i Blekinge som även kallas Sveriges trädgård. Halvön består i en imponerande kuststräcka med vackra miljöer, bördiga fält och fantastiska stränder. De små fiskebyarna erbjuder dig avkoppling och spännande upplevelser.   Listerlandet ansågs som ett fristående landskap fram till 1570-talet då det blev en del av Blekinge. Sedan långt tillbaka i tiden har både fiskare och bönder levt på Listerlandet. Här ligger de särpräglade fiskelägena tätt längst ute vid Hanöbukten och någon kilometer inåt land ligger uråldriga byar av olika karaktär. Flera av fiskelägena anordnar folkliga fester under sommaren med anknytning till hav och fiske. Under 1900-talet har fiskhanteringen koncentrerats till Hörvik, Hällevik och Nogersund. I kärnan av de gamla fiskelägena finns ofta de äldre husen kvar. De långsmala tomterna med sina garnhagar, där man torkade sina garn, är karakteristiska för dessa hus.

Sölvesborg

Hällevik ligger i kommunen Sölvesborg. Sölvesborgs stad är en charmig liten stad med medeltida anor belägen vid havskanten. Här finns småskalig bebyggelse och smala slingrande gator kantade med butiker, caféer och uteserveringar. Det är ett litet centrum med brett utbud, och här hittar du mysiga butiker med såväl dam-, herr- och barnkläder, skor, sportartiklar,  presentartiklar och heminredning m.m. Det finns flera större livsmedelsbutiker, likväl som Apotek och Systembolag. I centrum finner du ortens biograf. Det är kostnadsfri parkering i stadens centrala delar, allt som behövs är en p-skiva i bilfönstret. Har du ingen, kan du hämta en hos turistbyrån som inhyses i Stadshuset.

Blekinge

Blekinge är ett landskap i sydöstra Sverige med cirka 150 000 invånare. Det är till ytan Sveriges näst minsta landskap (efter Öland). Blekinge kallas ofta för Sveriges trädgård. Blekinge har fem kommuner: Sölvesborg, Olofström, Karlshamn, Ronneby och residensstaden Karlskrona.

Kontakt

Campingvägen 41, 294 95 Sölvesborg

Phone: 0456-527 14

Vädret Hällevik